Blogroll

sâmbătă, 17 mai 2014

Sarmalute din porc

oalacubunatati.ro


Ingrediente

800g carne tocata de porc (sau amestecata cu vita)
4-5 kg varza acra
4 cepe
100g pasta de rosii
2g boia de ardei dulce
250ml ulei
100g orez
Piper (praf si boabe)
Cimbru
300g costita afumata
10 rosii mici decojite
Sare
Frunze de dafin

Mod de preparare

Carnea tocata de porc se amesteca impreuna cu doua cepe taiate marunt si inabusite in ulei si putina apa. Apoi, se adauga orezul (fiert pe jumatate si racit la un jet de apa), piperul, cimbrul si sarea si se amesteca in continuare.

Separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), taindu-le in bucati potrivite. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci mari), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinandu-se astfel forma de sarma.

Pe fundul unei cratite sau al unui vas de Jena, se pune varza taiata fin, apoi, de la margine catre interior se adauga sarmalele, iar in mijloc, costita afumata si restul de varza tocata. Ceapa ramasa se taie in felii subtiri si se caleste in untura sau ulei pana ce se ingalbeneste; se adauga boiaua de ardei, apoi se stinge cu pasta de rosii diluata in apa. Totul se toarna peste sarmale, adaugandu-se o crenguta de cimbru, frunze de dafin si piper boabe.

Se lasa sa fiarba la foc mic 2.5 ore, apoi cratita se introduce in cuptor, aranjand rosiile deasupra sarmalelor ca sa se rumeneasca. Sarmalele se servesc cu cate o felie de costita fiarta si cu mamaliga.

0 comentarii: