Pentru friptură:
1 ceapă mare, feliată
1 lingură ulei vegetal
700 g carne de miel, tăiată cubuleţe
2 căţei de usturoi, zdrobiţi
500 g roşii, decojite, fără seminţe
sare, zahăr, piper, după gust
Sosul-cremă, de vinete:
500 g vinete
2 linguri suc de lămâie
4 linguri unt
2 linguri făină
2 ceşti lapte cald
1 liguriţă nuci măcinate
1/2 ceaşcă brânză parmesan
Preparare:
Friptura: Se căleşte ceapa până
devine sticloasă, apoi se adaugă carnea, se omogenizează, se prăjeşte puţin
carnea până îşi schimbă culoarea. Se
adaugă usturoiul, roşiile decojite, sare, zahăr şi piper praf, după gust. Se
toarnă apă cât să acopere, se pune capac şi se fierbe, la foc redus 1 1/2 oră,
până se frăgezeşte carnea. Dacă scade lichidul, se mai completează pentru a-i
conferi consistentă.
Sosul: Se coc vinetele apoi se curăţă
de coajă, se stoarce zeamă de lămâie să albească vinetele. Separat, se topeşte
unt, se adaugă făină şi se amestecă 3 minute, se toarnă gradual laptele călduţ
şi se amestecă continuu, să nu se facă cocoloaşe. Se asezonează cu nuci
măcinate.
Vinetele se scurg în strecurătoare,
se blenează împreună cu sosul, se gustă de sare şi piper, se presară brânza
dată prin răzătoare.
Friptura se aşază pe un platou, lângă
se toarnă sos. Se poate servi cu orez.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu